‘Als kleine vereniging ben je kwetsbaar, samen sta je sterker’

Het was een bont en sportief gezelschap dat zondag 5 september op de Solex en vanaf het water door Langedijk en Heerhugowaard toerde. Vertegenwoordigers van diverse sportverenigingen – van kano- tot gymnastiek- tot biljartvereniging - kwamen die dag bij elkaar op initiatief van Dijk & Waard Events en maakten kennis met de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Het gezelschap reed een deel van de ‘Gastvrij Verbindings Route Dijk en Waard’ op de Solex en bewonderde onder leiding van gidsen vanaf schuiten het Rijk der Duizend Eilanden.

Krachten bundelen

Volgens Wen Ganzevoort, voorzitter van toervereniging TC Omnisport, was het een gezellig samenzijn. “Het was mooi weer en we voeren natuurlijk door een prachtig gebied. Het Rijk der Duizend Eilanden is toch wel het Venetië van Dijk en Waard en ik heb ervan genoten om in zo’n mooie omgeving kennis te maken met andere verenigingen. Los van de gezelligheid heb ik het ook als nuttig ervaren. Het is voor het verenigingsleven geen makkelijke tijd; velen van ons zien het ledenaantal teruglopen, zeker sinds corona. Het was dus goed om ervaringen uit te wisselen en te kijken naar mogelijkheden om de krachten te bundelen. Als kleine vereniging ben je kwetsbaar, samen sta je sterker”.

Ook TC Omnisport heeft minder leden dan vroeger. “Inmiddels is het zo gegroeid dat wij een 60+ tourclub zijn geworden. We fietsen op racefietsen met niet te hoge snelheid in groepjes van zo’n 20 tot 25 man. We pakken dan rond de 100 kilometer. Iedereen uit Dijk en Waard die het alleen weleens lastig vindt om de motivatie te vinden om op de fiets te stappen, is van harte welkom zich bij ons aan te sluiten!”

Krachtiger naar buiten treden

Tegen de aanstaande fusie kijkt Wen nuchter aan. “De gemeentenamen zoals we die nu kennen zullen toch wel blijven bestaan. Het maakt mij in die zin niet zoveel uit. Maar ik snap wel dat we samen krachtiger naar buiten toe kunnen treden.” Hij houdt het nieuws over de fusie ook bij in de krant. “Want ik vind het belangrijk om te weten wat er gaat gebeuren, wat de ideeën zijn en wat de politiek voor ogen heeft. Zelf vind ik werkgelegenheid een belangrijk onderwerp. Niet voor mezelf  want ik ben al gepensioneerd, maar wel voor mijn kleinkinderen.”

Ook huisvesting voor jongeren en anderen die in Dijk en Waard willen wonen verdient wat Wen betreft de aandacht. “Zowel Langedijk als Heerhugowaard zitten qua grondgebied redelijk aan hun taks. Voor het verenigingsleven biedt de fusie denk ik vooral kansen. In het algemeen hoop ik dat we in Dijk en Waard positief naar elkaar blijven kijken en dat er kansen zijn voor iedereen. Die kansen moet je vervolgens natuurlijk wél zelf pakken!”