Duidingsgesprek over verkiezingsuitslag

Op donderdag 25 november om 20.00 uur gaan de lijsttrekkers van de partijen die gekozen zijn in de raad van Dijk en Waard met elkaar in gesprek over de verkiezingsuitslag. In dit gesprek geven zij hun beschouwing op de uitslag, ook wel ‘duiden’ genoemd.

In het duidingsgesprek wordt duidelijk hoe de politieke verhoudingen liggen en hoe het informatieproces en formatieproces verder in zijn werk gaat. Nadat de uitslag van de verkiezingen bekend is, begint het vormen van een nieuw college. De gemeente Dijk en Waard moet immers vanaf het nieuwe jaar bestuurd worden. Over het algemeen neemt de grootste partij het initiatief voor de vorming van een nieuw college.

Online volgen

Het duidingsgesprek wordt gehouden in de raadzaal in het gemeentehuis in Heerhugowaard. Hierbij is geen publiek aanwezig, maar het gesprek is voor iedereen online te volgen, via de website van het gemeentebestuur.

Voorlopige verkiezingsuitslag

Uit de voorlopige uitslag blijkt dat de Dijk&Waardse Onafhankelijke Partij (DOP) de grootste partij is geworden. DOP ontving 18% van de stemmen. De nummer twee met 15% van de stemmen is Lokaal Dijk en Waard. De VVD staat op een derde plek met 12% van de stemmen. 11% van de kiezers bracht een stem uit op Senioren Dijk en Waard en zowel D66 als GroenLinks ontvingen beide 8% van de stemmen. Forum voor Democratie, D66, CDA en PvdA hadden elk 7%. ChristenUnie 5%, Lijst Planken 1% en Authentiek Dijk&Waard 1%. In totaal bracht 35,99% van de kiesgerechtigden een stem uit.

Vaststellen definitieve verkiezingsuitslag

Vrijdag 26 november komt het Gemeentelijk Stembureau om 13.00 uur bijeen om de voorlopige uitslag per partij en per kandidaat bekend te maken. Maandag 29 november om 10.00 uur stelt het Centraal Stembureau de verkiezingsuitslag definitief vast. Ook deze twee bijeenkomsten zijn online te volgen.