Partijen kruisten de degens tijdens Verkiezingsdebat

“En bent u er al uit?” Twee keer stelt Rogier Elshout, debatleider van het grote Verkiezingsdebat in Cool kunst en cultuur, deze vraag aan de kijkers thuis. Een keer aan het begin van het debat en een keer aan het einde. En kijk, het aantal mensen dat zijn stem heeft bepaald is aan het einde van het debat hoger dan het begin. “U heeft mensen weten te overtuigen om voor u te stemmen. Dan waren wij hier niet voor niets.”

Dat was dan ook de bedoeling van de avond. Zoals Elshout het verwoordde: “Het maakt echt uit wat je stemt. De partijen hebben fundamenteel andere ideeën en plannen voor de gemeente Dijk en Waard. Deze avond is er om u te helpen bij uw keuze. Alle twaalf partijen kruisen de degens om u te overtuigen dat zij uw stem waard zijn.”

Vurig betoog

Het is een tegenvaller dat het debat op woensdag 17 november niet door kan gaan met publiek in de zaal. Maar voor de lijsttrekkers is het vuur in hun betoog en debat er niet minder om. De debatleider daagt ze uit en prikkelt. En zijn de meningen van de partijen bij de ene stelling nogal verdeeld, bij een andere stelling zijn ze het soms roerend eens en wapperen ze eensgezind met een groene kaart. “Ik zie het al. U bent het eens, dat is dan geregeld”, reageert de debatleider spontaan.

Onderwerpen

Drie onderwerpen komen aan bod. Als eerste het thema wonen. Daarna spreken de lijsttrekkers over sociale onderwerpen als zorg en inkomen. Het laatste thema gaat over leefbaarheid in dorpen en wijken en over de mogelijkheid voor inwoners om mee te praten en te denken over plannen in en voor hun eigen omgeving. Ieder onderwerp begint met een kort filmpje waarin inwoners op straat gevraagd worden naar wat zij van het onderwerp vinden. Ook krijgen de partijen gedurende de avond allemaal een minuut om zichzelf te presenteren en mogen ze met een korte uitsmijter eindigen. Hoe de toeschouwers thuis over de onderwerpen denken wordt gemeten via de website Mentimeter. Dit wordt geregeld in de zaal verteld en getoond op het grote scherm. 

Klare Taalbokaal

Aan het einde van het debat reikt de Jeugdraad, die ook deelneemt aan het debat, de Klare Taalbokaal uit. Een prijs voor degene die het duidelijkste taalgebruik had en geen voorbeelden noemde die niet algemeen bekend zijn. Soledad van Eijk wint de bokaal en mag de avond afsluiten. Dat doet ze met een korte en krachtige stemoproep: “Ga gewoon stemmen!”

Hulp bij het stemmen

U kunt het verkiezingsdebat terugkijken. Het maakt voor u duidelijk welke partij het beste bij uw standpunten past en helpt u zo uw stem te bepalen. Ook een online stemwijzer biedt hulp bij het bepalen van uw stem. Vul daarom het Kieskompas in.