Toekomstige Dijk en Waarders zijn helemaal 'BIJ de les'
Op nationale Burendag (25 september), Dierendag (4 oktober) en afgelopen maandag konden Langedijkers en Heerhugowaarders alles leren over het belang van bijen (en insecten) voor de biodiversiteit in Dijk en Waard. Deze ‘BIJ de les blijven’-activiteiten van imkers William (Heerhugowaard) en Koen én Jochen van Bee-Valley (Langedijk) maken onderdeel uit van het Start Dijk en Waard-programma.
Feestelijke start
Op weg naar de gemeente Dijk en Waard maken gemeenten Langedijk en Heerhugowaard festiviteiten mogelijk om inwoners van beide gemeenten kennis te laten maken met elkaar en elkaars voorzieningen. Inwoners, ondernemers, bedrijven, verenigingen, stichtingen en andere organisaties konden daarvoor eerder dit jaar subsidie vanuit het Start Dijk en Waardfonds aanvragen voor hun ideeën voor een feestelijke start van Dijk en Waard.
'Volop actie in de bijenkast'
Het bijeninformatiepunt in park De Draai in Heerhugowaard was op de zonnige Burendag de plek waar jong en oud in een ontspannen sfeer meer te weten kon komen over het belang van bijenvolken. “Bezoekers, buurtbewoners en speurtocht-deelnemers hebben kunnen aanschouwen hoe wilde- en honingbijen aan het werk waren. Door het kijkluik in de achterzijde was er volop actie te zien in de bijenkast,” vertelt imker Koen.
“Het in de kast kijken gaf bij de meeste mensen het grootste ‘wow’-effect.” De informatiemiddag in De Draai werd, mede door het mooie weer, goed bezocht. Op 4 en 11 oktober lieten enkele tientallen mensen zich ’s avonds bij buurthuis De Deel informeren over hoe een bijenvolk zich ontwikkeld en welke gereedschappen er worden gebruikt door de imkers.
Waardering
Op alle drie de informatiedagen konden de bezoekers vragen aan de imkers stellen. “Enkele (incorrecte) uitspraken en vragen die we hoorden waren 'Bijen steken toch altijd?’, ’de gemeente doet niets aan biodiversiteit’ en ‘ik kan niets doen voor de bijen’." De imkers deden hun best om sommige aannames te ontkrachten en feiten van fabels te scheiden.
“Iedereen vond het leuk om iets te zien, te horen en/of te proeven. En ook om ons verhaal als imkers te horen. Veel buurtbewoners spraken ook hun waardering uit over de gemeenten Langedijk en Heerhugowaard en de inzet voor de biodiversiteit. De gezaaide kruidenmengsels, de speciale slootkanten, de diverse bomen en de Bee-Valley in het Diepsmeerpark en in de Draai zijn zichtbare onderdelen hiervan.” De imkers willen de informatiemiddagen en -avonden volgend jaar zeker herhalen.
Óók bijen fuseren
Koen, William en Jochen gaven tijdens ‘BIJ de les blijven’ ook uitleg over hoe een fusie tussen twee bijenvolken in zijn werk gaat. Kunnen inwoners van Langedijk en Heerhugowaard hier nog tips uit halen? “Bijenvolken hebben door verschillende oorzaken een periode nodig om aan elkaar te wennen wanneer ze in het najaar worden samengevoegd. Ze leren elkaars geur kennen doordat een krant tussen de ‘kamers’ gelegd wordt".
"Wanneer er veel te doen is voor de bijen, er is bijvoorbeeld stuifmeel en nectar te halen, dan verloopt een samensmelting geruisloos. Bijen hebben zo'n week de tijd nodig om aan elkaar te wennen. Onze oproep aan de toekomstige Dijk en Waarders: Neem de tijd, leer van de bijen, doe mee met de leuke fusie-activiteiten en... wees (net als de bijen) klaar voor de toekomst!”