Vroeger tot leven gebracht in het Sint Jansmuseum Kloosterhof

Het dagelijks bestaan van vroeger wordt weer tot leven gebracht in het Sint Jansmuseum Kloosterhof in Noord-Scharwoude. De bovenverdieping is onlangs volledig vernieuwd met nieuwe exposities. Heel 2022 konden bezoekers de exposities gratis bezoeken. 

De exposities:

Eiken houten beelden van Nanning Hendrik Bulthuis

Hij heeft een bijzondere mooie collectie beelden gemaakt van herkenbare situaties, zoals ‘de marinier met bezem’, naar aanleiding van het schoonvegen van het Centraal Station in Amsterdam in de zestiger jaren van de vorige eeuw. De tijd van de provo’s en dollemina’s.

Schilderijen en gebruiksvoorwerpen van Jan Witte

Een geboren West-Fries die in Hoorn en Alkmaar is opgegroeid. Hij is in West-Friesland bekend als broeder Everardus uit Megen. Wij nemen de bezoeker mee op reis door de levensloop van deze kerkelijke en wereldlijke kunstschilder. Hij is een kunstenaar die speelde met het licht.

Bronzen beelden en tekeningen gemaakt door John Bier

Een van de bekendste beelden van deze Alkmaarse kunstenaar is de ‘kloetende tuinder’ in Sint Pancras. Aan de hand van deze bronzen beelden (zoals ook de ‘tuinder met mand’ bij de Vroonerplas en de strandjutter) wandelen we door het verleden van het tuinbouwgebied van de gemeente Dijk en Waard.   

Kerken in (de omgeving) van Dijk en Waard

De laatste expositie gaat over kerken die na 1853 in en in de omgeving van de huidige gemeente zijn gebouwd en waarvan een aantal na 1980 weer zijn gesloten en afgebroken of een andere bestemming hebben gekregen. Je ziet hier voorwerpen uit de gesloopte en gesloten kerken, zoals bijvoorbeeld religieuze beelden, glas-in-loodramen, een altaar en meerdere gebruiksvoorwerpen. Even voel je de kerk, die de meeste mensen een belangrijk gebouw in de gemeenschap vinden, weer binnen handbereik.