Taalniveau B1

Gebruik zoveel mogelijk B1-taalniveau

Taalniveau B1 staat voor eenvoudig Nederlands. Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking begrijpt een tekst die geschreven is op B1 niveau. Die bestaat uit makkelijke woorden die bijna iedereen gebruikt. En uit korte, eenvoudige en actieve zinnen. Ook de Rijksoverheid streeft naar B1 niveau. 

Een tekst op taalniveau B1 heeft de volgende kenmerken:

  • Korte zinnen (niet langer dan 12 woorden)
  • Korte alinea’s (maximaal 10 zinnen of 100 woorden)
  • Alledaagse woorden die iedereen kent
  • Actieve stijl (geen lijdende vormen of ingewikkelde formuleringen)
  • Duidelijke opbouw
  • Titel, tussenkoppen, witregels en opsommingen

Schrijf je een brief naar een vakgenoot? Natuurlijk kun je er dan voor kiezen om woorden te gebruiken die voor de ander vanzelfsprekend zijn. Bij direct duidelijke communicatie gaat het erom dat de ontvanger je boodschap kan begrijpen. 

C1: B1:
Betreffende Over
Creëren Ontwerpen, maken, vormen
Prioriteit Voorrang, voorkeur
Relevant Belangrijk
Verstrekken Geven
Middels Door, met, via
Vanwege Omdat, door, want

Waarom schrijven op B1 niveau?

Naar schatting beheerst het overgrote deel van Nederlandse Bevolking de Nederlandse taal op B1-niveau. Er is een grote groep mensen die weinig of geen (theoretische) opleiding heeft gehad of voor wie Nederlands niet de moedertaal is. Om deze mensen te bereiken, is het belangrijk om eenvoudige teksten te schrijven. Goed om te weten; ook mensen met een hoger taalniveau vinden het prettig om eenvoudige teksten te lezen. Dat gaat namelijk veel sneller dan ingewikkelde teksten.

Help! Welke woorden passen bij B1-niveau?

Twijfel je of een woord past bij taalniveau B1? Doe dan een check op ishetb1.nl. Op deze site vind je ook synoniemen voor lastige woorden.

Hoe zit dat met die taalniveaus?
De Raad van Europa onderscheidt 6 verschillende taalniveaus: niveau A1 is het laagste niveau en taalniveau C2 is het hoogste.

Waarom zijn die taalniveaus belangrijk?

Als overheid (of andere organisatie of bedrijf) wil je je doelgroep goed informeren. Dat de ontvanger je boodschap begrijpt. Door middel van een taalniveau kun je als organisatie afspreken waar je teksten aan moeten voldoen. Inmiddels gebruiken de meeste organisatie en bedrijven B1-niveau omdat zo’n 80% van de Nederlands dit begrijpt.  

Meer info over taalniveaus: https://klinkendetaal.nl/taalniveaus-hoe-schrijf-je-begrijpelijk-voor-iedereen/

Op MyLearningFactory is de mogelijkheid om verschillende cursussen te volgen. Dit is een cursus over schrijven op B1 niveau.