‘Alleen het koken is even wennen’

Het was een grote operatie om 181 woningen in het Stationskwartier begin dit jaar van het gas af te krijgen en aan te sluiten op het warmtenet van HVC. Als je het appartement van de 84-jarige Bep Merlijn binnenstapt dan is van die ingreep echter nauwelijks iets te merken. “Ik heb een nieuwe radiator gekregen, maar de bediening van mijn verwarming is niet anders dan toen ik nog een CV-ketel had.” Met een simpele draaithermostaat brengt ze haar woning op de gewenste temperatuur. Ingewikkelde toeters en bellen blijven haar gelukkig bespaard.

De enige verandering waar ze nog aan moet wennen, is de fonkelnieuwe inductiekookplaat die haar oude vertrouwde gasfornuis heeft vervangen. Woningcorporatie Woonwaard heeft iemand langs gestuurd om uitleg te geven over de werking van het gasloze fornuis. Daarnaast ontving ze van de corporatie een nieuwe pannenset die geschikt is voor inductie. “Ze hebben het allemaal prima geregeld, maar feit blijft dat elektrisch koken heel anders is dan koken op gas. Op mijn oude gasfornuis kon ik aan de hoogte van de vlam zien hoe lang een pan op het vuur moest staan. Dat is nu wat lastiger in te schatten.”

Maar geboren en getogen in ‘de Waard’ zit het niet in Bep’s aard om te zeuren. Woonwaard heeft de overgang naar gasloos keurig geregeld, vindt ze. Van de werkzaamheden heeft ze nauwelijks last gehad. Wat de gevolgen zijn voor Bep’s energierekening kan ze nu nog moeilijk inschatten. “Ik moet zeggen dat ik daar nog niet echt op gelet heb. Ik kreeg laatst wel een brief van Woonwaard dat de huurprijs omlaag ging. Dus financieel lijk ik er zeker niet op achteruit te gaan. Ik maak me er sowieso geen zorgen over. Ik gebruik als alleenstaande vrouw maar weinig energie. Ik heb een kleine woning. Als de zon hier naar binnen schijnt, dan hoef ik de verwarming nauwelijks aan te zetten.”