De Frans: Wijk van Morgen

De Frans is een verouderd bedrijventerrein uit de jaren ‘70. Het wordt tijd om dit gebied aan te pakken en te transformeren naar een modern gebied. Passend bij de eisen van deze tijd en gericht op de toekomst. We gaan hierover in gesprek met wethouder Nils Langedijk.

Wat gaat er gebeuren met De Frans?

Nils: “We zijn nog in de ontwikkelingsfase, er is nog niets concreet. Er zijn 2 drukbezochte informatiebijeenkomsten geweest en daar zijn heel wat goede ideeën uitgekomen. Ondernemers, bewoners en natuurlijk de gemeente zijn met elkaar aan het sparren. Die samenwerking is de basis. Dat maakt het zo leuk. De ontwikkelstrategie ligt nog niet vast. Maar ik denk dat De Frans in fases getransformeerd wordt. Er is al een paar enthousiaste ontwikkelaars die mooie initiatieven hebben.”

Waar hoop je op als je aan deze nieuwe wijk denkt?

“Ik zou het leuk vinden als het een gemixt gebied gaat worden”, vervolgt Nils. “Met maatschappelijke voorzieningen zoals onderwijs en zorg. Dit gecombineerd met kleinere ondernemingen, dag-horeca, voorzieningen en mooie woningen. De Frans ligt dichtbij het treinstation, voorzieningen en het centrum. Dat is een prachtige locatie om te wonen en te werken. Ik hoop ook dat het een eigen herkenbare identiteit krijgt met hoogwaardige architectuur. Maar zoals ik al eerder zei: het ligt nog niet vast.”

We zitten middenin de energietransitie. Deze wijk gaat in elk geval niet aan het aardgas. Maar wat dan wel?

Nils: “Dijk en Waard is ambitieus met 2035 als doel. En we zijn in de gemeente echt al heel ver. Deze wijk wordt natuurlijk zo energiezuinig als mogelijk. Met de ‘techniek van morgen’. Zonnepanelen op de daken en waarschijnlijk een warmte-koudenet. Hoe dat er precies uit gaat zien, weten we nu nog niet. Laten we eerst maar eens lekker starten met de ideeën over hoe we De Frans transformeren naar een fijne woon- en werkomgeving.”