Een nieuwe wijk in het hart van Dijk en Waard

Gemeente Dijk en Waard wil in de komende 10 jaar 10.000 woningen toevoegen. Een deel hiervan komt in het Stationsgebied. Het eerste woongebouw is dit jaar al opgeleverd: De Groene Trede aan de Stationsweg, een complex met 62 appartementen en 5 woon-werk ruimten. Er komt nog veel groen in de gevels, zodat er een mooie overgang ontstaat van het landelijke Oosterdel naar de stedelijke ontwikkeling van het Stationsgebied. En er staat nog meer woningbouw gepland. Ook in het verlengde van het gebied, wonen en werken op De Frans, komt een eerste appartementengebouw aan de Deimoslaan.

De Groene Trede is gerealiseerd door Henselmans Bouw & Ontwikkeling uit Noord-Scharwoude.
Deze ontwikkelaar bouwt op de hoek van de Handelsstraat en de Industriestraat ook het Handelshuys, dat bestaat uit twee gebouwen met circa 165 appartementen, zowel huur als koop, met een gezamenlijke tuin voor ontmoeting en ruimte voor parkeren. Henselmans heeft eerder deze maand een inloopbijeenkomst gehouden. De ontwikkelaar en architectenbureau De Zwarte Hond gaven tijdens die bijeenkomst een toelichting op de voorbereiding van de eerste fase van de omgevingsvergunning. Meer info op www.henselmans.nl.

Sociale huur en commerciële ruimte

De ontwikkelende vastgoedbelegger Segesta Groep uit Alkmaar wil bij de kruising van de N242 en de Zuidtangent het complex De Zuidwester ontwikkelen. Dit plan omvat 112 huurappartementen (waarvan bijna 40% sociaal) in twee woongebouwen, een deels ondergrondse parkeergarage, een commerciële ruimte van circa 500 vierkante meter en een daktuin. Als alles meezit, gaan ze vanaf 2024 starten met bouwen. Houd voor meer informatie www.segestawonen.nl in de gaten.

Wonen en voorzieningen

Bij Pro6 Vastgoed uit Alkmaar heeft groen licht gekregen voor de ontwikkeling van drie aaneengesloten percelen aan de Industriestraat en de Handelsstraat. Op deze locatie wordt een wooncomplex gerealiseerd van drie woonblokken met 10, 7 en 6 bouwlagen. Het gaat in totaal om 138 appartementen, inclusief parkeervoorzieningen in de onderbouw. In het complex wordt ruimte gereserveerd voor kinderdagverblijf Babbels en voor een kinderbibliotheek. Het complex heeft de naam 3Kwartier. Woonblok 1 krijgt 60 koopappartementen en in woonblok 2 komen 42 huurappartementen. In woonblok 3 zijn 36 woningen voorzien voor De Waerden. Deze stichting levert woonruimte en zorg aan mensen met een verstandelijke beperking. De woonblokken worden met elkaar verbonden door een parktuin. De verkoop van de koopappartementen gaat binnenkort van start. De bouw van het complex begint in het tweede kwartaal van 2023. De oplevering is begin 2025. Kijk op www.3kwartier.nl voor meer informatie.

De Frans: woon-werklocatie

Op steenworp afstand van het Stationsgebied, aan voormalig bedrijventerrein De Frans, wordt gebouwd. In de ontwikkelvisie ondergaat ook De Frans een transformatie waar naast wonen ruimte komt voor werklocaties. Het plan aan de Deimoslaan gaat om 20 sociale huurwoningen en 60 vrije sector huurwoningen langs de Westtangent. De gebouwen zijn ontworpen door architecten van Studio S3 en worden gerealiseerd door Bot Bouw. De woningen worden in 2024 opgeleverd. In het ontwerp is veel aandacht besteed aan de woonkwaliteit in en rondom het gebouw. Zo komt tussen de gebouwen een gemeenschappelijke buitenruimte. De woningen krijgen een eigen fietsenberging op de begane grond van het gebouw. De woningen worden optimaal geïsoleerd  en worden voorzien van energiezuinige installaties. Zie ook: www.botbouw.nl/portfolio_page/deimoslaan-heerhugowaard/