Klimaatstraat in een klimaatrobuuste polder
De polder Heerhugowaard en de Zuidtangent worden voorbereid op extreem weer. Stortregen en droogte, we krijgen er steeds meer mee te maken. En daar kun je maar beter op voorbereid zijn!
De gemeente heeft samen met het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier (HHNK) het gemaal voor de Klimaatrobuuste Polder aanbesteed. De aanbesteding is goed verlopen en dat in deze tijden van onzekere kosten. De aannemer is de Gebroeders Beentjes uit Uitgeest. Die zal nu eerst de uitvoeringstekeningen gaan uitwerken voor de daadwerkelijke bouw. Eind 2023 pompt het nieuwe gemaal water uit de polder naar de boezem. Dit nieuwe gemaal – dat ‘de Waardse Dijk’ gaat heten - komt langs de N242 en langs het kanaal. Dit is dan het tweede gemaal (naast die aan de Huygendijk) sinds de drooglegging van de polder Heerhuygenwaert in 1631.
Het Stationsgebied van Dijk en Waard wordt vernieuwd. Dat betekent dat er ook sloten worden verlegd en gedempt. Dit gebeurde vroeger ook al nadat de polder steeds stedelijker werd. Uit onderzoek blijkt dat het gebied gevoelig is voor de gevolgen van klimaatverandering. Dit komt doordat destijds sloten gedempt zijn die langs de Zuidtangent en onder winkelcentrum Middenwaard liepen, tussen de Westertocht en Oostertocht.
“Door de klimaatverandering moeten we anders met water omgaan”, vertelt wethouder Annette Groot. “Als het droog en heet is, heb je water nodig en als het stortregent wil je geen overstromingen. Zeker niet op een belangrijke toegangsweg als de Zuidtangent. Gemeente Dijk en Waard en HHNK hebben onderzocht hoe je handig met water omgaat. We lopen met de samenwerking met het HHNK al vooruit op hoe we in de toekomst sámen de klimaatproblemen moeten gaan aanpakken.”
Zo komt er een nieuw gemaal, worden sloten slim gekoppeld en komen er wadi’s en veel groen langs de Zuidtangent, met ruimte voor planten en dieren. De Zuidtangent wordt daarom ook wel de klimaatstraat genoemd. Het Rijk, Provincie Noord-Holland en HHNK ondersteunen dit project financieel.