Bouw spooronderdoorgang Zuidtangent komt in zicht

Na jaren van voorbereiding is het eindelijk zover: dit najaar gaat de schop in de grond voor de bouw van de spooronderdoorgang in de Zuidtangent waarbij de Zuidtangent rond de jaarwisseling 2024-2025 afgesloten wordt voor al het verkeer. Gemeente Dijk en Waard, ProRail en aannemer Hegeman-Mobilis hebben er alle vertrouwen in dat er over twee jaar een verbeterende en veilige verkeerssituatie is.

Sinds 19 februari zijn ProRail en de gemeente gestart met de voorbereidingen. Er zijn bomen gekapt langs de Zuidtangent om plaats te maken voor de spooronderdoorgang. ProRail heeft veel ervaring met dit soort projecten elders in het land. De komende twee jaar gaat aannemer Hegeman-Mobilis namens ProRail aan de slag met de werkelijke bouw van de spooronderdoorgang.

Hoe ziet de planning eruit?

Er wordt gewerkt aan een definitief ontwerp tot de zomer. Vanaf september 2024 start Hegeman aan de voorbouw van het spoordek, de betonnen constructie waar de sporen op komen te liggen, naast het spoor. Daarnaast dempen ze sloten in de omgeving en starten we met de werkzaamheden aan de Gildestraat. De Zuidtangent is in deze periode gewoon open.

Vanaf januari 2025 verwachten we dat de Zuidtangent voor langere tijd afgesloten is om de bouwkuip te kunnen maken. Dan start het afgraven van de zuidelijke inrit van de spooronderdoorgang. Dit zal ook gevolgen hebben voor het treinverkeer. 
2025 en 2026 worden benut om de spooronderdoorgang af te bouwen. De verwachting is dat dit in het voorjaar van 2026 klaar is. 

Meer informatie op de pagina Spooronderdoorgang.