Drie nieuwe woongebouwen voor Stationskwartier

De gemeente Dijk en Waard en ontwikkelaar Pro6 Vastgoed hebben op woensdag 26 oktober de exploitatieovereenkomst getekend voor het bouwproject 3Kwartier. 

Dit plan, ontwikkeld en ontworpen door Pro6 Vastgoed, heeft betrekking op de bouw van 138 huur- en koopwoningen in 3 verschillende woonblokken. Ook biedt de nieuwbouw onderdak aan kinderdagverblijf Babbels en een kinderbibliotheek. De nieuwbouw wordt gerealiseerd in het nieuwe Stationskwartier in Heerhugowaard. 

De nieuwbouw bestaat uit 22% sociale huur, 33% betaalbare koopwoningen, 35% zogeheten middenhuurwoningen, en 10% vrije sector koopwoningen. De verkoop van de koopwoningen start op korte termijn.

Unieke combinatie

Het complex 3Kwartier wordt een bijzondere woonplek in het nieuwe Stationskwartier. Dit gebied ondergaat de komende jaren een ingrijpende metamorfose. Met volop aandacht voor mobiliteit, wonen, werken, onderwijs, horeca en nieuwe voorzieningen. 

“Het gebied krijgt een enorme kwaliteitsimpuls”, zegt wethouder Nils Langedijk. “Het wordt een aantrekkelijke mix van wonen en werken in een duurzame en aantrekkelijke omgeving bij het station. Mensen kunnen hier straks wonen tussen stad en natuur. Dat is een unieke combinatie. En we vinden het belangrijk dat we vooral betaalbare huur- en koopwoningen realiseren. 
In 3Kwartier Ons bestaat het woonprogramma bestaat uit 55% betaalbare woningen: 22% sociale huurwoningen en 33% goedkopere betaalbare koopwoningen.”

3 woonblokken

3Kwartier krijgt 3 woonblokken met daaronder een parkeerlaag. De 138 woonappartementen worden gebouwd voor verschillende doelgroepen: starters, senioren, gezinnen en specifieke aandachtsgroepen. 

Binnen het bouwproject wordt woonblok 1 met 10 bouwlagen en 60 koopappartementen het meest opvallende gebouw. De woningen hebben een oppervlakte vanaf 47 vierkante meter tot 128 vierkant meter (voor het grootste penthouse). 

De penthouses op de bovenste verdiepingen krijgen ruime dakterrassen van 27 vierkante meter, met een prachtig uitzicht op het Oosterdelgebied en de duinen. Woonblok 2 krijgt 7 bouwlagen met in totaal 42 middenhuur-appartementen. 

De Waerden

In woonblok 3 komen 36 woningen voor een specifieke doelgroep van de Waerden. Deze stichting levert zorg aan mensen met een verstandelijke beperking en regelt tevens woonruimte voor deze doelgroep. Het gaat om mensen die in staat zijn om zelfstandig te wonen, maar wel met de nodige ondersteuning. 

De woningen voor De Waerden zijn sociale huurappartementen. “We zijn erg trots op de samenwerking met De Waerden”, aldus Bas Verlaan van Pro6 Vastgoed. “Hiermee leveren wij een bijdrage aan het realiseren van geschikte woningen voor iedereen.”

Op de begane grond van de woonblokken 1 en 2 wordt kinderdagverblijf Babbels gehuisvest. Hiermee keert Babbels terug op de vertrouwde plek in het Stationskwartier. 
Daarnaast wordt in het plan ook een kinderbibliotheek gerealiseerd. 

Duurzame omgeving

Voor het creëren van een duurzame woon- en leefomgeving wordt in het plan rekening gehouden met een groenrijk voorterrein en een rijk beplante parktuin die de woonblokken met elkaar verbindt.

De vele planten, struiken en bomen vormen straks voor de bewoners een aangename omgeving om te verblijven. Ook krijgen de meeste woningen uitzicht op de parktuin. Het groen zorgt voor verkoeling in de zomer en bij regen werkt de parktuin als een spons die het water vasthoudt en vertraagd afvoert. Het gehele complex wordt aangesloten op het duurzame warmtenet van de Duurzame Ring Heerhugowaard. 

Aanmelden

Geïnteresseerden kunnen zich binnenkort aanmelden voor de 60 koopappartementen in woonblok 1 via www.3kwartier.nl. De officiële verkoop start in december. De bouw van 3Kwartier start waarschijnlijk in het tweede kwartaal van 2023. Het complex wordt gebouwd door De Geus Bouw (Broek op Langedijk).