Praktijkscholen in Stationsgebied leiden ondernemers van de toekomst op

Het Stationsgebied moet een aantrekkelijke omgeving zijn om te wonen, te werken, maar ook om te studeren. Op loopafstand van het station zijn diverse (praktijk)scholen te vinden, waar veel jongeren leren en werken. Een voorbeeld daarvan is het fieldlab Bed & Business van ROC Horizon College en de Campus Bouw & Techniek in samenwerking met ESPEQ.

“We zijn trots op de resultaten die we met ons fieldlab Bed & Business hebben bereikt”, vertelt Wiebe Terpstra, sectordirecteur van ROC Horizon College. “Het is een concept dat onderwijs en ondernemen bij elkaar brengt. Onze studenten doen praktijkervaring op en bedrijven maken kennis met ons onderwijsaanbod en met de mensen die wij opleiden. Mede dankzij deze werkwijze hebben we als school een sterke relatie met het bedrijfsleven opgebouwd.” ROC Horizon College telt meer dan 12.500 studenten en biedt op locaties in Alkmaar, Heerhugowaard, Hoorn en Purmerend meer dan 120 opleidingen aan. 

Ondernemerschap

Bed & Business is gehuisvest in een voormalig kantoorgebouw op het bedrijvenstrip Beveland. Het hoofdgebouw van ROC Horizon College staat aan de Umbriëllaan. Dat is op een steenworp afstand van het station. In Heerhugowaard telt de school meer dan 4.000 studenten die samen ruim 70 verschillende opleidingen volgen.
Terpstra: “Veel studenten vinden na de opleiding hun weg in de regio. Alleen Dijk en Waard telt al bijna 7.000 bedrijven en ruim 33.000 banen. In deze regio is ondernemerschap onderdeel van de cultuur. Met alle ontwikkelingen binnen de gemeente, zoals de woningbouw en de herontwikkeling van het stationsgebied, blijft de vraag naar personeel groeien. Het Horizon College speelt hier graag op in.”

Inspirerende plek

Bed & Business bestaat uit een studentenaccommodatie, conferentiefaciliteiten en een Centrum voor Ondernemerschap. Het zijn studenten van de opleidingen Horeca en Facilitaire Dienstverlening die zorgen voor de exploitatie van het gebouw, onder begeleiding van docenten. Op deze manier kunnen studenten praktijkervaring opdoen op een locatie waar ook ondernemers, samenwerkingspartners en buitenlandse studenten worden ontvangen. Het is een inspirerende plek waar (internationale) gasten kunnen vergaderen, slapen en studeren.
Terpstra: “Met verlenging van de vergunning, die we onlangs van de gemeente hebben gekregen, breiden we het fieldlab verder uit. We gaan ook het gebouw en het buitenterrein aantrekkelijker maken. Dit is goed voor onze studenten en voor onze samenwerking met het bedrijfsleven.”

Corona

De start van Bed & Business was allesbehalve makkelijk. De school ging in februari 2020 met dit nieuwe fieldlab van start. Amper een paar weken later kwam het kabinet met de eerste maatregelen om het coronavirus te bestrijden, met beperkende maatregelen en lock downs. 
Terpstra: “Het was in verschillende opzichten een moeilijk begin. Bedrijven in de omgeving dachten dat we waren gestart met commerciële activiteiten, terwijl zij zelf ook last hadden van de maatregelen tegen corona. Inmiddels weten de ondernemers wel beter. We proberen de praktijk zo goed mogelijk na te bootsen, zodat onze studenten straks voldoende bagage hebben om aan een echte baan te beginnen.”

Bouw & Techniek

Een ander succesnummer is de Campus Bouw & Techniek. Op deze locatie, recht tegenover het onderkomen van Bed & Business aan de Dudokweg, worden jongeren klaargestoomd voor een baan in de bouw- en houtsector. Deze opleidingen worden aangeboden door ESPEQ, een onderneming die is opgericht door bedrijven met het doel om structureel te voorzien in vakgeschoold personeel. 
De organisatie wordt inmiddels gedragen door bijna 700 bedrijven uit de bouw-, hout,- , metsel-, schilder- en tegelzetbranche in Noord-Holland. ESPEQ telt ruim 500 jonge werknemers die onder begeleiding worden geplaatst bij aangesloten bedrijven voor het volgen van hun opleiding.

Onderwijs en bedrijfsleven

Mede dankzij het Horizon College en de fieldlabs heeft gemeente Dijk en Waard een grote regionale rol in het maak- en middelbaar beroepsonderwijs. De gemeente wil deze rol graag versterken. De gemeente zet in op het intensiveren van de relatie tussen onderwijs en bedrijfsleven en hecht waarde aan innovatie in de kenniseconomie. De ambities van het Horizon College sluiten hierop aan.