Spooronderdoorgang Zuidtangent

Wat gaat er gebeuren?

Tijdens fase 1 van het Stationskwartier wordt de Zuidtangent opnieuw ingericht en komt er een spooronderdoorgang voor auto’s, fietsers en voetgangers. Het Stationskwartier ontwikkelt zich tot een modern openbaar vervoersknooppunt. De spoorondergang vormt hierbij een nieuwe, veilige verkeersroute naar het Stadshart.

Waar

Het plangebied gaat om de spoorwegovergang in de Zuidtangent van de N242 tot en met het kruispunt Stationsplein. Dit gedeelte van de Zuidtangent, inclusief de kruispunten met Industriestraat/Gildestraat en Stationsplein worden opnieuw ingericht.

Wie gaat dat doen?

Voor de aanleg van de spooronderdoorgang Zuidtangent werkt gemeente Dijk en Waard samen met ProRail. ProRail heeft veel ervaring met dit soort projecten ergens anders in het land. De komende drie jaar gaat aannemer Hegeman Bouw & Infra namens ProRail aan de slag met de werkelijke bouw van de spooronderdoorgang. De combinatie Hegeman-Mobilis maakt een ontwerp en plan voor de bouw.

In het kader van HST Connect Amsterdam, voor een snellere treinverbinding naar Amsterdam, werkt gemeente Dijk en Waard samen met Provincie Noord-Holland. Samen met gemeenten Alkmaar en Zaanstad en Vervoerregio Amsterdam ontving de gemeente voor dit project een subsidie vanuit de Europese Unie (1,6 miljoen euro). Ook zijn er subsidies verstrekt door Provincie Noord-Holland (5,7 miljoen euro) en het Rijk (3,6 miljoen euro).

Planning

Wanneer?

April – september 2024
  • Planning en ontwerp
September 2024
  • Voorbouw spoordek
Januari - april 2025
  • Realisatie bouwkuip
  • Treinvrije periode (maart 2025)
April 2025 – voorjaar 2026
  • Werkzaamheden en bouw spooronderdoorgang.
2026
  • Opening en start gebruik spooronderdoorgang.
Bekijk veelgestelde vragen